Gouden American Eagle

Het beleggen in edelmetalen gebeurt voornamelijk door middel van goud en zilver waarbij u kunt kiezen om dit in de vorm van baren of munten te doen. Naast de zilveren uitvoering kunt u ook beleggen in de gouden American Eagle die het eerste exemplaar in het American Eagle programma was die voor de beleggers ter beschikking kwam.

In 1986 werd samen met de zilver American Eagle ook de American Eagle van goud op de markt gebracht. Dit werd mogelijk gemaakt door dezelfde wet die in het leven was geroepen om de zilveren uitvoering te gaan slaan om daarmee de enorme zilvervoorraad van de Verenigde Staten te verkleinen. Daarnaast werd het slaan van deze munten ook gezien als een manier die de binnenlandse edelmetaal industrie te ondersteunen net zoals dit in andere lande ook gebeurde. Het verschil met bijvoorbeeld de Canadese Maple Leaf was dat door middel van een American Eagle goud kopen u geen puur gouden munt op leverde. Dit komt omdat voor het slaan van deze beleggingsmunten een legering gebruikt werd die bestaat uit goud, zilver en koper. Dit is gedaan omdat volgens de wet die de invoering regelde, de gouden American Eagle een circulatie munt is en dus de status van wettig betaalmiddel ofwel Legal Tender heeft. Volgens de Amerikaanse wet betekend dit dat de munt geschikt moet zijn om als circulatie munt te gebruiken. Dat door gebruik te maken van een legering in plaats van puur goud American Eagle munten een stuk harder werden dan puur goud van zichzelf is maakt het circuleren mogelijk maar dat werd in de praktijk natuurlijk niet gedaan. Daar is de waarde van het goud immers veel te hoog voor en de Face Value, de muntwaarde, geeft aan dat de munt slechts vijftig dollar waard zou zijn.

De gouden American Eagle was het antwoord van Amerika op de invoering van voornamelijk de gouden Maple Leaf en werd tegelijkertijd ingevoerd als de Australische Gold Nugget. Deze beide munten waren wel van 99,99 procent puur goud gemaakt en bleken daardoor onder beleggers een stuk populairder. Beleggers bleken dus een voorkeur te hebben voor puur edelmetaal zoals dat bij het beleggen in zilver American Eagle munten ook het geval was. Dit bleek een groot verschil te zijn tussen goud en zilver American Eagle munten en ook een verschil dat voor veel beleggers reden was om de 22 karaat gouden Eagle munten links te laten liggen. Omdat de gouden American Eagle kopen onvoldoende werd gedaan door beleggers werd in 2006 een nieuwe Amerikaanse gouden beleggingsmunt op de markt gebracht. Dit is de American Buffalo en is een 99,99 procent puur gouden munt en het ontwerp is een kopie van de historische Indian Head Nickel munten. De gouden American Eagle biedt echter wel de kans om 1 ounce goud aan te kopen, omdat het goud verwerkt zit in een legering met zilver en koper zal de munt dan ook 1,09 ounce wegen. Er is afgezien van de kleur van het materiaal waar de munt van gemaakt is nog een belangrijk verschil tussen de American Eagle van goud en die van zilver en dat is de afbeelding.

De voorkant van de munten vertoont gelijkenissen met een afbeelding van Lady Liberty waarbij zij op beide munten een andere pose aan neemt. De gouden American Eagle laat ook het woord Liberty zien en het jaartal waarin de munt is geslagen, anders dan de zilveren uitvoering staat er op de voorkant niet het bekende ‘In God we Trust’ vermeld maar is dit te vinden op de achterkant. De achterkant is ook de kant waarop de meeste verschillen tussen de goud en zilver American Eagle te vinden zijn. Een zilver American Eagle kopen zal u een munt opleveren waar op de achterkant een Eagle met schild staat afgebeeld terwijl op de gouden uitvoering een Eagle staat die over een nest vliegt, uiteraard zal ook de opdruk van het gebruikte materiaal en de muntwaarde verschillen.

Door middel van de American Eagle goud kopen zal u in ieder geval de kans geven om een mooie beleggingswinst te behalen door middel van het beleggen in goud. Uiteindelijk hebben veel beleggers dan wel de voorkeur voor puur gouden munten, maar bij het kopen van goud American Eagle munten uitzoeken zal u wel degelijk 1 ounce puur goud opleveren. De waarde zal daarom ook gelijk zijn aan die van andere gouden munten en de winst die u met deze munten kunt behalen ook. Om de te behalen winst is het bij het gouden American Eagle kopen uiteindelijk allemaal om te doen en dat is dus goed mogelijk als de goudkoers zich gunstig ontwikkeld.